Essener inspiratiedag 2024
Thema diversiteit en inclusie

Kom naar de Essener inspiratiedag!
De Essener inspiratiedag maatschappijleer komt er weer aan! Deze dag zal, zoals je gewend bent, in het teken staan van inspirerende sessies, kennisdeling en gesprekken met de auteurs.

De sprekers
De sprekers zijn bekend en we stellen ze graag aan je voor:

  • Wat kun je morgen al aanpassen om je les inclusiever te maken?
    In 2021 ging de vernieuwde Burgerschapswet in, die scholen verplicht aandacht te besteden aan LHBTQI+-gerelateerde onderwerpen. Scholen willen dat wel, maar hebben vaak geen idee waar ze moeten beginnen. Zo kwam Lucas Oldenburger op het idee om een training te ontwikkelen over LHBTQI+-inclusief schoolbeleid. Hiervoor gebruikt hij zijn eigen ervaringen als transgender leerling, en interviewde hij vele leerkrachten, schoolleiders en leerlingen. In zijn interactieve lezing gaat hij in op zijn persoonlijk verhaal en deelt hij praktische tips voor leerkrachten.
  • Hoe ga je om met polarisatie in de klas?
    In deze workshop gaan Joline Verloove en René Broekroelofs van kennisinstituut Movisie met jullie aan de slag met het thema polarisatie. Wat is dit eigenlijk? En hoe uit zich dat in jullie klaslokalen? Joline en René delen wat werkt tegen ongewenste polarisatie op basis van onderzoek. Tijdens de sessie is er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en te reflecteren op ingewikkelde situaties in de klas.
  • Hoe inclusief is jouw taalgebruik?
    Vivien Waszink is taalkundige en auteur van onder andere Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Sommige woorden wil je niet meer gebruiken en daar zoeken we alternatieven voor. Welke woorden kunnen wel, en welke misschien niet (meer)? Vivien praat je in deze lezing bij over wat er allemaal gebeurt op het gebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en diversiteit.


Thema: Diversiteit en inclusie
Waar: Utrecht
Datum: 30 januari 2024
Tijd: 9.00 – 16.00 uur (inclusief lunch en borrel)
Kosten: Gratis voor (toekomstige) gebruikers van Thema’s Maatschappijleer en maatschappijkunde

INSCHRIJVING GESLOTEN
We willen het evenement graag klein houden zodat we met elkaar in gesprek kunnen en je de ruimte hebt om ervaringen te delen met collega’s. Je ontvangt binnen 2 weken na aanmelding bericht over jouw aanmelding. Wanneer het maximale aantal deelnemers is bereikt, plaatsen we je op de reservelijst en nemen we contact met je op als er een plekje vrijkomt.