Thema’s Maatschappijleer Vwo

Nieuw in schooljaar 2022-2023: de herziene vwo-methode maatschappijleer.
De hoofdstukken Pluriforme samenleving en Verzorgingsstaat zijn flink op de schop genomen, gezien alle maatschappelijke ontwikkelingen. In het hoofdstuk ‘Wat is maatschappijleer’ is er aanzienlijk meer aandacht voor media(wijsheid) en kritisch denken.

In de nieuwe editie is ook extra aandacht besteed aan de leerbaarheid en het gebruiksgemak. We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan kortere begrippenlijsten en het toevoegen van signaalwoorden, structuur en toegankelijkheid van de lesteksten en overzichtelijke vormgeving.

Daarnaast hebben we uiteraard gezorgd voor actuele en aansprekende bronnen die aansluiten bij de leefwereld van leerlingen en bruikbaar zijn in uw lessen.

Bekijk hier het proefexemplaar

Benieuwd naar onze nieuwe online leeromgeving voor schooljaar 2023-2024? Klik dan hier voor de introductievideo.

Tweetalig onderwijs? Bekijk dan onze nieuwe Engelstalige methode maatschappijleer:

Boekenlijst
Wil je Thema’s Maatschappijleer voor VWO bestellen? Kijk op de boekenlijst voor alle mogelijkheden.

Klik hier voor de boekenlijst

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

inhoud

Hoofdstukken

De lesmethode Thema’s Maatschappijleer Vwo sluit aan bij de eindtermen maatschappijleer en behandelt in vier aparte hoofdstukken de thema’s Rechtsstaat, Parlementaire democratie, Pluriforme samenleving en Verzorgingsstaat.  

Lees meer…

Het eerste hoofdstuk, Wat is maatschappijleer?, is een gereedschapskist voor het vak. Hierin komen vaardigheden als mediawijsheid en kritisch denken aan de orde. Ook worden de kernbegrippen van het vak behandeld, die in de overige hoofdstukken terugkeren. 

Elk hoofdstuk in het lesboek bestaat uit ongeveer zeven paragrafen die volgens een vaste structuur zijn opgebouwd, met steeds een heldere leervraag die centraal staat.  

Actualiteit

Een van de krachtige elementen van de methode is de aandacht voor actuele gebeurtenissen en persoonlijke verhalen. Zowel in het lesboek als in het werkboek is hier veel aandacht voor. In het werkboek passen we elk jaar de actuele opdrachten, de infographics en een deel van de andere opdrachten aan waardoor dit goed blijft aansluiten bij de actualiteit en herkenbaar is voor leerlingen.  

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

digitaal

Online leeromgeving

Maak kennis met onze digitale lesmethode. Kies voor volledig digitaal of de combinatie van digitaal en een boek (blended). De digitale lesmethode is beschikbaar voor maatschappijleer op het voortgezet onderwijs en burgerschap op het mbo. 

Lees meer…

Docentmateriaal

Speciaal voor docenten die werken met onze methode bieden wij een grote variëteit aan hulpmiddelen ter aanvulling op en verrijking van onze methodes.

Je vindt de docentmaterialen in de online leeromgeving en op de Docentenportal.

Lees meer…

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

redactie

Het team van Thema’s maatschappijleer Vwo bestaat uit enthousiaste, ervaren en creatieve auteurs. Ze hebben allemaal ervaring als docent maatschappijleer én een flinke dosis aan didactische kennis en redactionele vaardigheden.  

Een mooie combinatie dus van theorie en praktijk: precies zoals we ook onze lesmethoden vormgeven. 

Heeft u tips, opmerkingen of vragen over de lesstof of een van onze digitale producten? Laat het ons weten. We horen graag van onze docenten en leerlingen!