Thema’s Maatschappijleer havo

Thema’s Maatschappijleer Havo heeft als belangrijkste uitgangspunt leerlingen eigentijds, activerend lesmateriaal te bieden en docenten te ontzorgen.

De havo-methode legt een heldere link tussen theorie en praktijk: een combinatie die voor havisten uitstekend werkt. De koppeling van de lestekst aan voorbeelden, bronnen en opdrachten uit de eigen leefwereld zorgt voor beter begrip en hogere motivatie.

Elke paragraaf in het lesboek beslaat steeds vier pagina’s en heeft een heldere opbouw. De lestekst wordt afgewisseld met aantrekkelijke foto’s, infographics en ervarings- en verdiepingsverhalen. Het werkboek wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat veel gevarieerde opdrachten. De methode is geschikt voor het vierde en/of vijfde leerjaar van de havo.

Voor schooljaar 2021-2022 is Thema’s Maatschappijleer Havo geheel vernieuwd.
De belangrijkste wijzigingen zijn:

meer aandacht voor mediawijsheid, kritisch denken en burgerschap
een inhoudelijke herziening van o.a. de hoofdstukken Pluriforme samenleving en Verzorgingsstaat
meer infographics en een vernieuwde vormgeving
geactualiseerde bronnen, ervaringsverhalen, opdrachten en beeldmateriaal

Benieuwd naar onze nieuwe online leeromgeving voor schooljaar 2023-2024? Klik dan hier voor de introductievideo.

Tweetalig onderwijs? Bekijk dan onze nieuwe Engelstalige methode maatschappijleer:

Boekenlijst
Wil je Thema’s Maatschappijleer voor HAVO bestellen? Kijk op de boekenlijst voor alle mogelijkheden.

Klik hier voor de boekenlijst

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

inhoud

Hoofdstukken

De lesmethode Thema’s Maatschappijleer Havo sluit aan bij de eindtermen maatschappijleer en behandelt in vier aparte hoofdstukken de thema’s Rechtsstaat, Parlementaire democratie, Pluriforme samenleving en Verzorgingsstaat.

lees meer…

Het eerste hoofdstuk, Wat is maatschappijleer?, is een gereedschapskist voor het vak. Hierin komen vaardigheden als mediawijsheid en kritisch denken aan de orde. Ook worden de kernbegrippen van het vak behandeld, die in de overige hoofdstukken terugkeren.

Elk hoofdstuk in het lesboek bestaat uit ongeveer zeven paragrafen die volgens een vaste structuur zijn opgebouwd, met steeds een heldere leervraag die centraal staat.

Actualiteit

Een van de krachtige elementen van de methode is de aandacht voor actuele gebeurtenissen en persoonlijke verhalen. Zowel in het lesboek als in het werkboek is hier veel aandacht voor. In het werkboek passen we elk jaar de actuele opdrachten, de infographics en een deel van de andere opdrachten aan waardoor dit goed blijft aansluiten bij de actualiteit en herkenbaar is voor leerlingen. 

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

digitaal

Online leeromgeving

Maak kennis met onze digitale lesmethode. Kies voor volledig digitaal of de combinatie van digitaal en een boek (blended). De digitale lesmethode is beschikbaar voor maatschappijleer op het voortgezet onderwijs en burgerschap op het mbo. 

Lees meer…

Docentmateriaal

Speciaal voor docenten die werken met onze methode bieden wij een grote variëteit aan hulpmiddelen ter aanvulling op en verrijking van onze methodes.

Je vindt de docentmaterialen in de online leeromgeving en op de Docentenportal.

Lees meer…

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

redactie

De redactie van Thema’s Havo bestaat uit enthousiaste, ervaren en creatieve auteurs. Ze hebben allemaal ervaring als docent maatschappijleer én een flinke dosis aan didactische kennis en redactionele vaardigheden.
Een mooie combinatie dus van theorie en praktijk: precies zoals we ook onze lesmethoden vormgeven.

Heeft u tips, opmerkingen of vragen over de lesstof of een van onze digitale producten? Laat het ons weten. We horen graag van onze docenten en leerlingen!