Maatschappijleer

Wat is maatschappijleer?

Maatschappijleer gaat over de manier waarop mensen met elkaar samenleven. In Nederland doen we dat met meer dan 17 miljoen mensen. Samenleven doe je op verschillende manieren: met een partner, ouders, broers en zussen. Hoe je thuissituatie er ook uitziet, met deze mensen heb je elke dag te maken. In groter verband leef je samen met vrienden, collega’s of klasgenoten. Of bijvoorbeeld het team waarmee je sport. Dit is je sociale omgeving. Je ziet deze mensen regelmatig en doet dingen met ze samen. Samen met miljoenen mensen vorm je de maatschappij.

Met maatschappijleer bereid je je dus voor op deelname aan de samenleving. Dat is belangrijk als je straks aan het werk gaat maar het sluit ook goed aan bij veel studies die je later kunt volgen. Denk aan een opleiding bij de politie of in de zorg, of aan een media-opleiding.

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

boeken essener

Maatschappijleer in het voortgezet onderwijs

Bij Uitgeverij Essener maken we maatschappijleermethoden voor vmbo, havo en vwo. Voor vmbo bieden we daarnaast ook nog examenkaternen aan voor maatschappijkunde.

Ook hebben we aanbod voor scholen met tweetalig onderwijs. De Engelstalige methode Getting to Know Dutch Society is geschikt voor havo én vwo.

Kenmerkend voor de methode is dat deze jaarlijks wordt aangepast aan de actualiteit. Onze boeken zijn van hoge kwaliteit en sluiten goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen. De methode heeft een overzichtelijke structuur en is digitaal, blended of op papier te gebruiken.

Bij een maatschappijleermethode is het belangrijk dat er een diversiteit is aan opvattingen en geluiden. Dit zie je dan ook terug in onze boeken en in de digitale lesmethode. Er is veel aandacht voor het activeren van voorkennis en het stimuleren van kritisch denken.

Gratis docentexemplaar of een proeflicentie? Vraag het hier aan!

Ondersteuning voor docenten

Onze missie is jou als docent met onze methode en materialen maximaal te ondersteunen zodat jij je kunt focussen op het geven van het beste onderwijs.

We organiseren regelmatig expertmeetings waarin docenten kunnen meepraten over de methode. Ook is er een jaarlijkse inspiratiedag met interessante lezingen en workshops en de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de auteurs.

Om je optimaal te ondersteunen bij de lessen bieden we veel extra materialen aan in de Docentenportal. Je vindt hier onder andere Powerpoints die horen bij de lesstof, video’s, de toetsenbank en de Actualiteitentoets.

Over Uitgeverij Essener

Uitgeverij Essener is marktleider in het voortgezet onderwijs. We werken met een klein team, dat voor een groot deel bestaat uit docenten en oud-docenten. We weten wat er speelt en waar de behoefte ligt. Door het kleine team zijn er korte lijnen en kunnen we snel schakelen.

De uitgeverij is ontstaan in 1986 en opgericht door twee docenten maatschappijleer. Meer weten over de historie van Essener? Lees het in de blog.

Wil je ook meepraten over onze methode? Of deelnemen aan een expertmeeting? Meld je dan per e-mail aan via info@essener.nl.