Uitgeverij Essener, voor en door docenten

Voor en door docenten

Uitgeverij Essener is opgericht in 1986 door twee docenten maatschappijleer en heeft zich in snel tempo ontwikkeld tot de marktleider van lesmethodes Maatschappijleer in het voortgezet onderwijs.

De oprichters (Theo Rijpkema en Theo Schuurman) merkten in hun eigen lespraktijk dat de bestaande lesmethodes niet aansloten op de dagelijkse werkzaamheden in de klas. Die ervaring hebben zij gebruikt bij het ontwikkelen van hun eigen methode: Thema’s Maatschappijleer. Het ontzorgen van docenten was daarbij een belangrijke achterliggende kwaliteitsnorm.

Tot halverwege jaren 90 maakten ‘de Theo’s’ de methodes samen, met af en toe wat hulp van externe auteurs. De eerste methodes waren voor het mbo en in de jaren 90 werd dit uitgebreid naar het vo.

Digitaal

Ook op digitaal vlak bleef Essener niet achter. Halverwege de jaren 90 breidde Essener haar aanbod uit met digitale middelen, zoals  interactieve toetsenbanken. In 2017 kwam Essener met een eigen digitale lesomgeving: een op maat gemaakt platform voor leerling en docent.

Het team

Waar Essener begonnen is met 2 docenten, bestaat het nu uit een team van 18 vaste medewerkers, ondersteund door een flexibele schil van freelancers. De meeste auteurs hebben een achtergrond in het voortgezet onderwijs en/of middelbaar beroepsonderwijs. Daardoor blijft de methode goed aansluiten bij de wensen van docenten en leerlingen/studenten. Nog steeds staat het ontzorgen van docenten hoog op de agenda.

Malmberg

In 2019 heeft Uitgeverij Malmberg, onderdeel van Sanoma Learning, Essener overgenomen. Malmberg en Essener vullen elkaar goed aan en hebben hetzelfde doel voor ogen: het aanbieden van het beste maatschappijleeronderwijs.

Weetjes

  • In 1988 is de eerste medewerker aangenomen bij Essener.
  • Tot 1995 is er vanaf de zolder van één van de oprichters gewerkt, daarna is Essener verhuisd naar een kantoor in Westzaan. Sinds 2000 zit het kantoor van Essener in Wormerveer.
  • Rond 1994 kregen de lesboeken wat kleur. Sinds 2001 zijn ze fullcolour. De werkboeken gingen een paar jaar later als laatsten over op fullcolour druk.
  • In 1998 werden er lesboeken met cd-rom verstuurd omdat het internet nog niet goed werkte op scholen.
  • Schooljaar 2020-2021 is Essener gestart met een nieuwe methode: Thema’s Burgerschap voor MBO niveau 3-4. Sinds schooljaar 2021-2022 is ook Thema’s Burgerschap voor MBO Entree-2 beschikbaar.