Schoolontbijt

Voor kinderen uit arme gezinnen is door de overheid geld vrijgemaakt om te kunnen ontbijten, het schoolontbijt. Dit kan door het ontbijt in natura aan te bieden via een voucher of geld beschikbaar te stellen waarmee in de supermarkt eten gekocht kan worden. Er lopen ook projecten om kinderen te leren gezonder te ontbijten, want steeds meer kinderen hebben overgewicht. Inmiddels geldt dit voor zo’n 15% van de jongeren. De verleidingen om te eten zijn dan ook erg groot. Inmiddels wordt zwaarlijvigheid gezien als maatschappelijk probleem. Politici breken zich het hoofd hoe dit te stoppen, maar dat is moeilijk.

Tijd dus om dit onderwerp eens met leerlingen te verkennen.

De verleiding van de ongezonde hap

Klik hier voor de video https://www.npostart.nl/de-monitor/17-03-2019/KN_1705613

In deze aflevering van Monitor wordt onderzocht hoe consumenten worden verleid. Het begint met een chauffeur die inmiddels bijna 140 kilo weegt (0.00-4.59). Daarna komt de gezonde schoolkantine aan bod, die toch niet zo gezond blijkt te zijn (10.48-15.52). Tot slot wordt ingezoomd op de ongezonde kantines in ziekenhuizen.

Vragen die je hierbij kunt stellen:

  • Hoe moeilijk is het om weerstand te bieden aan al die verleidingen?

Tip: ontbijten helpt om minder snel naar tussendoortjes te grijpen. Welke aanvullende tips hebben de leerlingen zelf?

  • In hoeverre heb je zelf een taak om gezond te eten en wat kan de overheid doen?

Tip: De overheid heeft een preventieakkoord gesloten om een gezondere leefstijl te bevorderen. De resultaten vallen echter tegen. Ga in gesprek met de klas hoe de overheid wel resultaat kan halen. Kiezen leerlingen voor verbieden of verleiden?

Enkele stellingen om te gebruiken:

  • Overal moet het gezonde schoolontbijt verplicht worden.
  • Fastfood-zaken mogen zich niet vestigen in de buurt van een school.
  • Suikertaks is geen betutteling.

Meer video’s in de klas gebruiken? Bekijk ze op het YouTube kanaal van Uitgeverij Essener: Uitgeverij Essener – YouTube of lees ze op onze blog-pagina: Blog – Uitgeverij Essener