Vrije dagen – nut en noodzaak?

Vrije dagen

De vrije dagen komen er aan. Dat biedt weer mooie aanknopingspunten in te klas. Misschien is het goed met een beetje historisch besef te beginnen, want die vrije dagen zijn niet vanzelf ontstaan. De korte video ‘Waarom werken de meeste mensen eigenlijk van 9 tot 5?‘ geeft een goed overzicht hoe daarvoor is gestreden. Hoe kwamen we eigenlijk aan een 40-urige werkweek en het recht op vakantiedagen?

Koningsdag

Bij het hoofdstuk over Parlementaire democratie past het natuurlijk goed om onze monarchie te bespreken, zeker nu onze koning Willem-Alexander zijn tienjarig jubileum viert. Maar misschien levert de vraag of je als gemeentebestuur het landelijke bezoek wil faciliteren en dus wil betalen ook interessante discussies op. Laat leerlingen een debat voeren over de kosten en de baten, nut en noodzaak.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is goed te koppelen aan de Rechtsstaat. Vijf jaar bezetting hebben ons geleerd dat we vrijheid moeten koesteren. Hoe wordt dit in onze rechtsstaat gegarandeerd? In deze video wordt in het kader van Bevrijdingsdag in Rotterdam aan verschillende mensen (met verschillende leeftijden en uit verschillende culturen) op straat gevraagd wat zij onder vrijheid verstaan. Bekijk de video ‘Wat betekent vrijheid voor jou?

Wat vinden leerlingen van het nut en de noodzaak van de viering van Bevrijdingsdag? Laat de leerlingen meedenken hoe 4 en 5 mei gevierd zou moeten worden. Ook interessant is of de leerlingen sinds de coronatijd en de oorlog in Oekraïne anders naar vrijheid kijken?

Mee met de tijd

Lekker even vrij van school, dat vindt iedereen heerlijk. Maar hebben we veel of weinig vrije dagen in vergelijking met andere landen? In deze bron vind je een heldere vergelijking om deze vraag te beantwoorden.

Feestdagen zijn leuk, maar ze kosten de schatkist ook geld. In Denemarken wil het kabinet een feestdag afschaffen. Welke feestdag zijn jouw leerlingen bereid in te leveren als het zou moeten? En zouden leerlingen andere religieuze feestdagen zoals Suikerfeest of Divali willen toevoegen?

Dan de beantwoording van de openingsvraag: wat is het nut en hoe groot is de noodzaak? Nuttig zeker, lekker uitrusten en weer opladen. De noodzaak zal er gezien de werkdruk in het onderwijs ook zijn, maar dat is voor iedereen anders.

In elk geval veel plezier met de komende lessen en alvast een fijne vakantie.Meer video’s in de klas gebruiken? Bekijk ze op het YouTube kanaal van Uitgeverij Essener: Uitgeverij Essener – YouTube of lees ze op onze blog-pagina: Blog – Uitgeverij Essener