Boekentips van de redactie

Bijna kerstvakantie! Twee heerlijke weken om te ontspannen, met familie en vrienden te genieten en om inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar. Op de redactie kijken we er ook naar uit, al is het alleen maar om nou eindelijk eens te beginnen aan die stapel boeken die we zo graag willen lezen. Wij delen graag onze boekentips!

De cirkel, Dave Eggers

In een tijd waarin Elon Musk Twitter koopt, China een alomvattende videosurveillance kent en algoritmes ons zoekgedrag bepalen, blijft technologie in relatie tot macht en vrijheid een punt van aandacht en zorg.

In deze roman heeft het hippe bedrijf ‘De Cirkel’ het monopolie op het gebied van tech-ontwikkelingen. Ze streven naar volledige transparantie (lees: geen privacy), in de ideale wereld van de Cirkel wordt alles openbaar gezet en gedeeld. ‘Privacy is diefstal’ en ‘geheimen zijn leugens’ is de gedachte. Aanvankelijk lijken de ambities van het bedrijf de Cirkel idealistisch, maar het krijgt steeds meer de trekken van een totalitaire sekte.

Krijg je er niet genoeg van? Ook het vervolg Het Alles is meeslepend. De Cirkel fuseert met het machtigste e-commercebedrijf en wordt de Every. Het bedrijf heeft extreem veel macht. Onder het mom van het streven naar een eerlijkere wereld wil de Every alles digitaliseren. De Every is zeer geliefd bij het grootste deel van de bevolking. De hoofdpersoon wil zich verzetten tegen digitalisering en kapitalisme. Ze besluit te infiltreren als nieuwe werknemer bij de Every om het bedrijf van binnenuit kapot te maken. Maar kritiek is gevaarlijk.

Hoe ik talent voor het leven kreeg, Rodaan al Galidi

Asielzoekers, we horen er veel over in de actualiteit en we geven er les over. Maar hoe ziet ons asielsysteem eruit door de ogen van een asielzoeker? Rodaan al Galidi komt uit Irak en vroeg in Nederland asiel aan. Over deze ervaring schreef hij een roman. Een boek over uitgesteld leven en jarenlang wachten in een bureaucratisch Nederland, en wat dat betekent voor mensen. Een vlot geschreven boek, dat met een lach en een traan een goede inkijk geeft in het leven in een AZC. 

En nou mag ik even, Menno Hurenkamp en Evelien Tonkens

Burgerschapsonderwijs houdt de gemoederen goed bezig. Wat is het precies, wat doen we eraan, wat moeten we nog meer doen? In dit toegankelijke en makkelijk leesbare boek behandelen de auteurs de belangrijkste onderdelen van modern burgerschap. Het zet alles wat we eigenlijk al weten als docenten maatschappijleer, in het licht van burgerschap en kan daarmee een bron van inspiratie zijn in de zoektocht hoe burgerschapsonderwijs vorm te geven.  

Tegen de vrouwen, Abram de Swaan

Alweer is een studentenvereniging in opspraak geraakt vanwege vrouwonvriendelijke teksten. Deze keer gaat het om een jaarclub binnen de Utrechtse vereniging Veritas. Is dit corpscultuur of kun je dit ook anders duiden?

Over de hele wereld zijn de verhoudingen tussen mannen en vrouwen aan het verschuiven. Overal roepen die veranderingen spanningen op en wekken weerstand. Aan de hand van beschrijvingen en anekdotes leidt De Swaan de lezer soepel langs patriarchale structuren die de vrouw op haar plaats moet houden, via de vorderende vrouwenemancipatie, naar het taaie verzet hiertegen. Waar vrouwen steeds meer een gelijke positie verwerven op plekken die van oudsher aan mannen toebehoorden, openbaart dit verzet zich. Bijvoorbeeld in rechtsextremistische ideologie en onder fundamentalistische gelovigen. Ook vrouwonvriendelijke uitingen in sommige studentencorpora zou je na het lezen van dit boek kunnen beschouwen als een  manier om vrouwen hun plek te wijzen.

Het begin van alles, David Graeber en David Wengrow

De mensbeelden van Jean-Jacques Rousseau en Thomas Hobbes staan aan de basis van ons denken over de mensheid. Rousseau dacht dat de mens in zijn oorspronkelijke staat van nature goed is. Pas toen mensen zich vestigden en bezit zijn intrede deed, ontstond er ongelijkheid. Volgens Hobbes zijn mensen in hun oorspronkelijke staat juist egoïstisch en uit op zelfbehoud. In de zoektocht naar de oorsprong van maatschappelijke ongelijkheid komen de schrijvers op een andere visie op de mens. Op basis van recent archeologisch en antropologisch onderzoek, stellen zij een nieuw verhaal voor, een nieuwe geschiedenis van de mensheid.

Het Klimaatboek, een inititatief van Greta Thunberg

Opwarming van de aarde, smeltende ijskappen, grote droogte en overstromingen. Het zijn misschien niet de onderwerpen waarover we in de kerstvakantie willen lezen of nadenken. Toch ziet Greta Thunberg hierin onze grootste hoop. Juist ons gebrek aan samenhangende kennis hindert ons volgens haar om echt in beweging te komen. In dit boek delen meer dan honderd wetenschappers, leiders, activisten en publicisten hun kennis. Als iedereen zich goed informeert en het grotere plaatje leert zien, kunnen we verandering tot stand brengen.

Omarm de Chaos, Jan Rotmans

Als docent maatschappijleer blijf je vanzelfsprekend op de hoogte van het nieuws. Maar misschien word je wel eens moedeloos en somber van de opeenvolgende berichten over klimaatcrisis, energiecrisis, wooncrisis, oorlog en protest. Het boek Omarm de chaos biedt een positieve kijk op de grote vraagstukken van deze tijd. Ja, er komt een hoop op ons af en het zijn onrustige tijden, maar Jan Rotmans laat zien dat juist in deze chaos kansen liggen om het anders te gaan doen. Het is een inspirerend boek, soepel geschreven en met een hoopvolle boodschap.

Wie heeft er wél een boek bij zich?,  Johan Goossens

In dit boek heeft Johan Goossens zijn columns in het Parool, waarin hij schrijft over zijn ervaringen in de klas, gebundeld. Het geeft een mooie inkijk in het wel en wee van een jonge leraar Nederlands die les geeft op een ROC in Amsterdam. Het is vlot en met veel humor geschreven. Iedere docent zou dit boekje moeten lezen!


Wij wensen jullie een goede vakantie en fijne feestdagen! En veel energie om ook in het nieuwe jaar weer leerlingen en studenten wegwijs te maken in de maatschappij.



Meer weten over onze methoden maatschappijleer, maatschappijkunde en mbo burgerschap? Bekijk dan onze website of bestel een gratis docentexemplaar.