Prinsjesdag – 8 tips voor een leuke les

Elk jaar op de derde dinsdag in september is het weer Prinsjesdag. Hoe ga jij dit onderwerp dit jaar behandelen in de klas? Hieronder enkele tips van de redactie van Essener.

Kennis en nieuws

Prinsjesdag bestaat uit veel tradities en inhoudelijke plannen en cijfers. Van tevoren kun je in de klas al aandacht aan de begrippen besteden, zodat de kennis en daardoor de motivatie om op deze dinsdag het nieuws te volgen toeneemt. Dit jaar zijn er enkele dingen anders dan anders, namelijk de locatie en de aanwezigheid van prinses Amalia.

Tip 1: Bekijk het Clipphanger-filmpje over Prinsjesdag , maar een recent stukje (Jeugd)journaal kan natuurlijk ook.
Tip 2: Gebruik de quiz of de kahoot van ProDemos om kennis over Prinsjesdag te activeren of te testen.

Hoedjesdag

Het is traditie dat vrouwelijke genodigden een hoedje dragen op Prinsjesdag. Een aantal politici vraagt door de keuze voor een bepaald hoedje extra aandacht voor een onderwerp.

Tip 3: Laat leerlingen een top 3 samenstellen met onderbouwing  voor de opvallendste hoedjes van dit jaar.
Tip 4: Laat leerlingen aan de hand van de hoedjes ontdekken wie er in de coalitie zit en wie in de oppositie.
Tip 5: Laat de leerling nadenken wat hij/zij zelf zou willen dragen om extra aandacht te vragen voor een belangrijk probleem.

Troonrede

In de troonrede zal onze koning aandacht schenken aan allerlei groepen die het moeilijk hebben of gaan krijgen. Het duurt voor leerlingen meestal wat te lang om naar de hele troonrede te luisteren.

Tip 6: Laat leerlingen de troonrede herschrijven op een manier die hen aanspreekt.  Verdeel de klas in groepjes. Laat elk groepje een stukje tekst herschrijven. Kies een koning en laat deze de herschreven tekst  voorlezen in de oorspronkelijke volgorde.

Miljoenenenota

Prinsjesdag gaat inhoudelijk over de plannen voor het komende jaar en de verdeling van het geld. Door de enorme inflatie is de druk op de regering om met effectieve maatregelen te komen groot.  

Tip 7: Bespreek de belangrijkste plannen uit de miljoenennota. Voor welke groepen is veel aandacht en welke groepen zijn ontevreden? Laat leerlingen een afgewogen standpunt innemen. Welke keuzes zijn goed en wat hadden zij liever anders gezien? Met welke verbetervoorstellen zouden zij naar de algemene beschouwingen gaan?
Tip 8: Laat leerlingen zelf keuzes maken om de miljarden te verdelen. ProDemos heeft een uitgebreide miljoenenroulette om hiermee te oefenen.

Prinsjesdag is de start van het parlementaire jaar. Met deze tips hopen wij jullie wat handvatten te geven om dit onderwerp wat meer te laten leven in de klas. Veel succes gewenst.