Tips voor een goede voorbereiding schooljaar 2023-2024

Boeken 2023-2024

Het schooljaar loopt tegen het einde. Leerlingen staan vaak al met één been in de vakantie. Voor docenten komt de afronding van het huidige schooljaar vaak samen met de voorbereiding van het volgende.

We delen graag onze tips met jou zodat je ook in schooljaar 2023-2024 weer goed van start kunt gaan met maatschappijleer of burgerschap.

Algemene voorbereiding

Werk je met onze digitale lesmethode? Dan vind je in de nieuwe online leeromgeving veel extra docentmaterialen. Ook op onze Docentenportal staan verschillende documenten die je kunt gebruiken voor een goede voorbereiding op jouw lessen.

Maatschappijleer

Voor vmbo BK en KGT vind je bij de extra docentmaterialen het document ‘Toelichting op de lesmethode’ met praktische tips en aanwijzingen om lessen voor te bereiden. Ook voor havo en vwo hebben we dit in een document verzameld. Je kunt dit vinden onder de naam ‘Inleiding en extra’s’. In de Docentenportal vind je deze documenten onder het kopje Docentenhandleidingen per hoofdstuk.

Benieuwd naar de wijzigingen in de werkboeken ten opzichte van vorig jaar? Op de docentenportal onder het kopje ‘Didactische ondersteuning’ staan de Servicedocumenten. In deze documenten vind je alle wijzigingen terug. Wel zo makkelijk! Voor vmbo BK en KGT staan er Servicedocumenten. Voor havo en vwo vind je er voorbeeld-PTA’s, Studiewijzers en handige werkbladen.

Maatschappijkunde

Voor vmbo maatschappijkunde staat een verantwoording van de exameneisen in de katernen en een overzicht van de begrippen per hoofdstuk.

Burgerschap

Ook voor de lesmethodes Burgerschap voor het mbo bieden we Servicedocumenten aan. Daarnaast vind je bij de extra docentmaterialen de visie van uitgeverij Essener op het vak burgerschap, en de leerdoelen.

Werken in de nieuwe online leeromgeving

Werk je met onze digitale lesmethode? Dan gaat er in schooljaar 2023-2024 iets voor jou veranderen. Je gaat dan werken in de nieuwe online leeromgeving, MAX online. Je hebt een docentlicentie nodig om te kunnen starten. Ook hebben we webinars en video’s voor je opgenomen zodat je goed kunt starten in het nieuwe schooljaar. Alle informatie en webinars over de nieuwe online leeromgeving vind je hier: www.essener.nl/online-leeromgeving en de docentlicentie bestel je hier: Webshop – Uitgeverij Essener

De eerste les

Tijdens de eerste les ga je waarschijnlijk kennismaken met de leerlingen in jouw klas. Dit kan je op verschillende manieren doen. Inspiratie nodig? Lees dan de volgende tips:

  • Stel een vraag in de klas: wat viel jou de afgelopen vakantie op met betrekking tot het vak maatschappijleer? Je kunt dit onderdeel actiever maken door de beurt aan leerlingen te geven door het onderling overgooien van een bal of prop papier.
  • Ook een leuke start is om vrij te associëren met het vak. Waar denk jij aan bij maatschappijleer? Het mag ook grappig zijn. Laat de leerling hun associatie op een post-it schrijven en deze op het bord rond het woord maatschappijleer plakken. Of pak bijvoorbeeld het boek. Wie staan er op de omslag? Waar gaat het over denk je?

Extra’s voor in de les

Voor de volgende lessen kun je als aanvulling op de les ook video inzetten. De volgende kanalen kun je goed gebruiken voor maatschappijleer en burgerschap:

Toetsen

Wij bieden veel toetsmateriaal aan. De Actualiteitentoets verschijnt 7 keer per jaar en daarnaast bieden we de toetsen op de online leeromgeving, Docentenportal en de toetsenbank aan.
Heb je er weleens aan gedacht om de toetsen op een andere manier in te zetten?

  • Tip: Bied de Actualiteitentoets een keer op een andere manier aan. Geef ze in quiz-vorm met bijvoorbeeld Kahoot.
  • Tip: Behandel de vragen van de Actualiteitentoets klassikaal en gebruik het om over bepaalde onderwerpen te discussiëren.

In de nieuwe online leeromgeving kunnen jouw leerlingen zich goed voorbereiden op de toetsen door te oefenen met flipcards. Met de flipcards kunnen ze zichzelf overhoren, net zo lang tot ze alle begrippen kunnen uitleggen.

Ga op pad en nodig uit!

Reserveer alvast de excursies en gastlessen voor het nieuwe schooljaar. Voor het komende schooljaar is er meestal nog voldoende plek in de agenda’s om een leuk en leerzaam uitje te plannen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Prodemos: Bij Prodemos kun je onder andere gastlessen, een bezoek aan het gemeentehuis, en een dag politiek in Den Haag met een bezoek aan de Tweede Kamer reserveren.
  • Mensenbieb: Bij de Mensenbieb krijg je de kans om mensen te spreken die je anders wellicht niet zo snel zou spreken. Zoals bijvoorbeeld een transgender persoon, imam of vluchteling. Door in gesprek te gaan verruim je je blik en ontstaat er meer wederzijds begrip.
  • Nederlands Veteranen Instituut: Nodig eens een veteraan uit in de klas voor een gastles. Deze gastles sluit goed aan bij zowel burgerschap als maatschappijleer.
  • Anne Frank Huis: Bezoek met de klas het Anne Frank Huis. Naast het bezoek biedt de Anne Frank stichting ook een educatief programma aan.
  • Nodig een politicus uit. We weten uit ervaring dat politici dit soort bezoeken heel leuk vinden. Vraag bijvoorbeeld een raadslid, Kamerlid uit de regio, of leden van een politieke jongerenorganisatie om over zijn of haar werk te vertellen. Leerlingen kunnen zich op het bezoek voorbereiden en de politicus vragen stellen.

We hopen dat deze tips jou helpen om zorgeloos te genieten van een welverdiende zomervakantie en goed te starten in het nieuwe schooljaar!