Hoe gebruik je video in de klas

video in de klas

Bijna iedere docent maakt er wel gebruik van: video in de klas. Bijvoorbeeld een kort uitlegfilmpje van SchoolTV of een langere documentaire, zoals Schuldig. Eigen gemaakte uitlegvideo’s of een nieuwsitem uit RTL nieuws, de mogelijkheden zijn legio. Video in de klas verhoogt de motivatie van leerlingen om deel te nemen aan de les, blijkt uit verschillende onderzoeken. Ze gaan als het ware even ‘uit de les’ en komen in aanraking met zaken die ze anders niet zouden ervaren.

Video ondersteunt de docent

Uit onderzoek blijkt ook dat om video’s goed te gebruiken in de les docenten een centrale rol spelen. De boodschap van een video komt pas goed bij een leerling binnen als de docent de video vooraf in zijn context zet, of de leerlingen kijkvragen meegeeft zodat ze de video op een bewuste manier bekijken.

De Amerikaanse psycholoog Richard Mayer heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van multimedia in het onderwijs. Onderdeel van zijn cognitieve multimediatheorie is het ‘pre-training principle’: Leerlingen nemen de stof beter op als ze de belangrijkste begrippen in de video al kennen: als de video dus herhaalt wat de docent eerder heeft verteld.

De theorie van Mayer geeft een zestal uitgangspunten voor het effectief inzetten van multimedia, zoals video. Deze uitgangspunten kunnen jou helpen bij het zelf maken van video’s voor leerlingen.

Video en blended leren

Video kan ook goed worden ingezet bij blended leren. Leerlingen die een instructie van de docent kregen via een video presteerden beter dan leerlingen die de instructie van de docent ‘in real life’ kregen. De kracht van het medium in dit geval is dat leerlingen de video kunnen pauzeren of opnieuw kunnen afspelen; net zo vaak als ze willen. Dit pleit er ook voor om video’s die je in de les gebruikt beschikbaar te maken voor de leerlingen, bijvoorbeeld via de ELO.

Hierbij past ook ‘flipping the classroom’: leerlingen bekijken in een video vooraf de theorie en gaan daarmee in de klas aan het werk. Dit biedt jou als docent de mogelijkheid om in de klas meer tijd te besteden aan interactie met (of tussen) je leerlingen.

Leerlingen en video

Je kan video ook als werkvorm voor de leerlingen inzetten. Laat in de klas bijvoorbeeld video’s zien die door de leerlingen zelf zijn gemaakt met hun telefoon. Een video die de lesstof van die week toepast of uitlegt. Leerlingen kunnen een dilemma analyseren en de resultaten in een video presenteren. Of laat ze iemand interviewen die over een bepaald onderwerp kan vertellen dat in de les aan de orde is: een agent, een raadslid, een dakloze of een vluchteling.

Inspiratie voor video in de klas

Er is veel beschikbaar om in te zetten als video in de klas. We geven hieronder onze tips.

NOS op 3
. De video’s zijn wat langer, maar (daardoor) wel informatief. Erg geschikt om vooraf een kijkvraag te stellen aan de leerlingen, of er een stelling aan te verbinden.

Nieuwssites
. Websites als nos.nl, rtlnieuws.nl, nu.nl, ad.nl of telegraaf.nl hebben allemaal video’s op hun site staan. De filmpjes duren vaak minder dan een minuut en zijn een prima manier om actuele onderwerpen in de klas te bespreken of als inleiding op een maatschappelijk vraagstuk.

SchoolTV. Voor ons vak zijn 1145 video’s beschikbaar. Klik op Nieuwste en bekijk het actuele aanbod. Onder de nieuwe video’s is een aantal premiersportretten, bijvoorbeeld over Den Uyl en de oliecrisis en over Lubbers en de kruisraketten. Het geeft de leerlingen wat historische kennis en context, en je kunt het verleden en het heden mooi met elkaar verbinden.

Nieuwsuur in de klas. Actueel en (vooral voor havo en vwo) op niveau. Vaak is er ook een lesbrief met (eenvoudige) kijkvragen beschikbaar, bijvoorbeeld deze over de voedselbank.

Nieuws BV
. Dit radioprogramma is ook via video te bekijken. Elke uitzending heeft een ‘druktemaker’, iemand die zijn mening over een actuele maatschappelijke kwestie geeft. Interessant om te gebruiken voor een inleiding op een klassengesprek/discussie. Bijvoorbeeld deze van Pieter Derks: moet de Nederlandse regering Qatar wel of niet bezoeken tijdens het WK voetbal? En wat vinden leerlingen van de ophef rond de OneLove-armband?

Docentenportal Essener
. Op de Docentenportal staan bij elk hoofdstuk, en de meeste paragrafen, video’s die aansluiten bij de lesstof.

Tenslotte nog een tip die we kregen van een docent op de Essener inspiratiedag in Utrecht: Verkracht of niet. Dit is een programma van BNNVARA waarin Geraldine Kemper en Tim Hofman met 14 jongeren zaken bespreken waarbij sprake is van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Goed te combineren met het thema Relaties in de vmbo-methodes, en Vitaal burgerschap in de mbo-methode.

Heb je zelf een tip? Stuur het naar info@essener.nl

Bronnen

Gebruikte bronnen: