Waarover veranderde jij van mening?

Waarover veranderde jij van mening

‘Stondpunt’, dit woord bedacht taalkundige Wim Daniëls ooit voor een standpunt dat je hebt verlaten. Voor ‘voortschrijdend inzicht’ is doorgaans veel aandacht bij maatschappijleer en burgerschap, en dus ook in onze lesmethoden. Zo vertelt journalist Emy Demkes in het nieuwe havo-lesboek Thema’s maatschappijleer hoe ze van mening veranderde over ingezamelde kleding. Emy ontdekte dat een groot deel van deze tweedehands kleren namelijk niet gratis wordt weggegeven, maar verkocht in het buitenland. “Kledingdonatie als vorm van liefdadigheid klopt dus totaal niet”, zo realiseerde de journalist zich.

Wat zorgt nu dat je soms een nieuwe kijk op dingen krijgt? Emy schreef een serie artikelen over de kledingindustrie en veranderde daardoor van mening over het inzamelen van kleding. Maar nieuwe inzichten kun je natuurlijk ook krijgen als je je verplaatst in het standpunt van een ander. De paragraaf Kritisch denken in het nieuwe havo-lesboek gaat hier uitgebreid op in.

Boeiende lessen

Het onderwerp ‘nieuwe inzichten’ levert boeiende lessen op, zo weten we op de redactie uit eigen ervaring. Want de vraag ‘Over welk maatschappelijk onderwerp ben jij flink van mening veranderd?’ leent zich uitstekend voor een interessant klassengesprek. Neem als docent zelf het voortouw, door direct een van uw ‘stondpunten’ te delen met de klas. Want leerlingen en studenten ervaren dan dat voortschrijdend inzicht heel gebruikelijk is. Geen teken van zwakte dus, maar simpelweg menselijk en verstandig. Kunt u zich niet zo snel een eigen ‘stondpunt’ herinneren? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van de mooie ‘180 graden’-interviewreeks van Marjon Bolwijn in de Volkskrant. Daarin vertellen 137 bekende en onbekende mensen van 8 tot 86 jaar waarover zij van mening veranderden. Een greep uit hun nieuwe, bijgestelde standpunten:

‘Vrouwen kunnen wél voetballen’ – voetbalanalist Johan Derksen

‘Zin in seks heeft niets met man of vrouw zijn te maken – seksuoloog Jelto Drenth

‘Buitenspelen is leuker dan gamen’ – de broertjes Mels en Jelle van der Doelen

‘Vervang Zwarte Piet door de regenboog-Piet’ – schrijver Hans Maarten van den Brink

Welke ‘stondpunten’ kwamen er in uw lessen zoal voorbij? Wij zijn razend benieuwd! Mail naar info@essener.nl o.v.v ‘stondpunt’.