Een nieuwe Docentenportal

Onze vernieuwde website staat alweer enige tijd live. Nu is ook de Docentenportal in een nieuw jasje gestoken. Een nieuwe Docentenportal is er niet zomaar. In deze blog vertellen wij u hoe de redactie digitaal hiermee aan de slag is gegaan.

Ontwerp

We zijn begonnen bij docenten, de gebruikers dus. Tijdens gesprekken op scholen en tijdens expertbijeenkomsten werd ons duidelijk dat de ‘vindbaarheid’ van de grote hoeveelheid materiaal het belangrijkste uitgangspunt moest zijn. Dat betekent dat we eerst zijn gaan nadenken welke onderdelen er zijn en hoe we die ontsluiten. De docent moet tenslotte zonder moeite de juiste toetsvragen, digitale boeken, docentenhandleidingen, PowerPoints en Actualiteitentoetsen kunnen vinden. Bij een duidelijke inrichting hoort een strakke, aantrekkelijke vormgeving. Ook die hebben we eerst besproken met verschillende belanghebbenden.

Bouwen

Zodra het ontwerp gereed was, gaven we het startschot aan onze websitebouwer. Dat bleek een technisch uitdagende klus. De inhoud – onder andere bijna 200 docentenhandleidingen, ruim 4.000 toetsvragen en zo’n 400 PowerPoints – moest in de nieuwe versie komen. Omdat verplaatsen niet mogelijk was, is een kopie gemaakt van alle documenten, links en toetsvragen van de huidige Docentenportal. Vervolgens is deze kopie in de conceptversie van de nieuwe Docentenportal geplaatst.

Controleren en testen

Een belangrijk volgend onderdeel in het proces was het controleren en testen. Hebben we de inhoud goed overgezet? Is alles volledig? Staan de documenten, links en toetsvragen op de juiste plek? Als laatste – maar zeker niet als onbelangrijkste – is er getest in de rol van docent. Denk aan het filteren van de vragen in de Toetsenbank. De docent wil wel vragen die passen bij zijn of haar methode, hoofdstuk/dimensie en paragraaf/thema.

Live

Toen alle controles gereed waren en de tests geen aandachtspunten meer opleverden, stonden alle lichten op groen. De nieuwe Docentenportal is op 27 december live gegaan!

Wij zijn benieuwd wat u van de nieuwe Docentenportal vindt! Heeft u tips, opmerkingen of vragen? Laat het ons weten via het feedbackformulier. We horen graag hoe wij onze producten nog verder kunnen ontwikkelen!